zondag 3 april 2011

Nederlandse militaire bloedbank in Afghanistan gesloten

Korporaal 1 Kim heeft afgelopen donderdag voor de laatste keer bloed gewassen in het Role 3 hospitaal op het vliegveld van de Zuid-Afghaanse stad Kandahar. Behalve in Kandahar deed de Nederlandse bloedbank ook dienst in Tarin Kowt en Helmand.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdag gemeld. “Hiermee is een einde gekomen aan de activiteiten van de Militaire Bloedbank in Afghanistan, sinds de start in augustus 2006.”

De komende tijd worden de vier apparaten die werden gebruikt opgeruimd en naar Nederland teruggebracht.

De Militaire Bloedbank in Afghanistan leverde, in samenwerking met de Amerikaanse Bloedbank, de afgelopen vier jaar een belangrijke bijdrage aan de bloedvoorraad voor patiƫnten. De Amerikaanse Bloedbank zet deze taak nu zelfstandig voort.

Specialistische ondersteuning
Behalve in Kandahar deed de Nederlandse bloedbank ook dienst in Tarin Kowt, de provinciehoofdstad van Uruzgan, en in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand.

Sinds augustus 2006 kregen 998 patiƫnten ruim 7000 bloedproducten toegediend, zoals rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. Het merendeel hiervan betrof Afghanen.

Met het terughalen van de bloedbank naar Nederland stopt de Nederlandse bijdrage in het Role 3 hospitaal in Kandahar niet.

Medisch-specialistische teams leveren nog dagelijks ondersteuning, er is personeel werkzaam op de sterilisatieafdeling en er worden verpleegkundigen ingezet op de verpleegafdelingen.

Zie ook:
Nationaal ondersteuningselement
Contingentscommando in Kandahar