donderdag 28 april 2011

Commandant Nederlands Contingentscommando Afghanistan bezoekt Kunduz

Kolonel Rob van Oirschot, de commandant van het Contingentscommando (ContCo), heeft van afgelopen maandag tot woensdag een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Kunduz.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van defensie woensdag gemeld. Hij bekeek de voorbereidende werkzaamheden voor de komst van Politie Trainingsgroep (PTG-1).

Van Oirschot is de rechterhand van de Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Peter van Uhm, in het uitzendgebied. Hij wordt de ogen en oren van de CDS genoemd en bewaakt namens hem het mandaat van de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Van Oirschot verklaarde: “We liggen goed op schema met de voorbereidingen en Nederlandse en Duitse militairen werken nauw samen. Hij was ook van mening dat de onderlinge sfeer goed is en toonde zich tevreden over de samenwerking met de Duitsers.

Enkele hoofdtaken van de contingentscommandant zijn het rapporteren van de actuele situatie in het uitzendgebied en het bewaken van het mandaat van de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Mazar-e-Sharif
Met het aflopen van de Redeployment Taskforce (RDTF), die voor de terugtrekking uit Uruzgan zorgde, en het begin van de nieuwe missie in het noorden van Afghanistan verruilt het Contingentscommando samen met de Air Task Force (ATF) midden juli haar huidige standplaats op Kandahar Air Field (KAF) voor Mazar-e-Sharif (MeS).

In Mazar-e-Sharif is ook het hoofdkwartier gevestigd van het Regionaal Commando Noord van de NAVO-ISAF-troepenmacht in Afghanistan, waartoe de provincie Kunduz behoort.

In Kandahar is het hoofdkwartier van het Regionaal Commando Zuid gevestigd. Tot deze regio in Afghanistan behoort de provincie Uruzgan.

Defensie meldt dat in de toekomst de focus van de missie naar het noorden van Afghanistan verschuift, maar er blijven Nederlanders werkzaam in Mazar-e-Sharif, Kunduz, Kabul en op het vliegveld van Kandahar.