woensdag 9 maart 2011

Commando-overdracht National Support Element Afghanistan in Kandahar

Majoor Rob van Wijngaarden heeft zondag het commando over het National Support Element (NSE) op Kandahar Airfield (KAF) overgedragen aan zijn ranggenoot Bas Homfeld.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. De ceremonie vond plaats met het symbolisch overhandigen van de NSE-vlag.

Het NSE bestaat uit militairen van alle krijgsmachtdelen.

Zij verrichten logistieke werkzaamheden voor de ongeveer 300 Nederlandse troepen die momenteel in Afghanistan verblijven, waaronder bevoorrading en de levering van diensten zoals transport, onderhoud, legering, voeding en veldpost.

Een klein deel van de NSE is gestationeerd op het vliegveld van Kabul en zorgt voor de Nederlanders die verbonden zijn aan het hoofdkwartier van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht in de Afghaanse hoofdstad.

Het grootste deel van de eenheid is werkzaam op KAF, in het zuiden van Afghanistan, waar momenteel de Air Task Force (ATF), de Redeployment Taskforce (RDTF), het Contingentscommando en diverse individueel uitgezonden militairen actief zijn.

Volgens Defensie breekt er een drukke tijd aan voor NSE. De Nederlandse activiteiten in het zuiden van Afghanistan worden beëindigd en het begin van de geïntegreerde politiemissie in het noorden staat voor de boeg.

Op KAF wordt de Nederlandse bijdrage de komende periode teruggebracht tot een klein detachement. Het volgende NSE zal in het noorden, in Mazar-e-Sharif, ondergebracht worden.

In Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de buurprovincie Balkh van Kunduz, is het hoofdkwartier van het Regionaal Commando Noord van de NAVO in Afghanistan gevestigd, waaronder Kunduz hoort.