woensdag 23 februari 2011

Van Oirschot neemt Nederlands contingentscommando Afghanistan over

Kolonel Rob van Oirschot heeft zaterdag 19 februari op Kandahar Airfield het commando over het contingent Nederlandse troepen dat in Afghanistan verblijft overgenomen van Kapitein-ter-zee Ludger Brummelaar.

Dat heeft het ministerie van Defensie maandag gemeld. Brummelaar was sinds 19 oktober 2010 contingentscommandant van de Nederlandse troepen in Afghanistan. Bij zijn afscheid sprak Brummelaar zijn waardering uit naar de militairen.

Hij zei: “Ik ben onder de indruk van uw enthousiasme, loyaliteit en professionele houding. Ook het medisch personeel dat werkzaam is in het Role 3 ziekenhuis op Kandahar Airfield en geconfronteerd wordt met het geweld van de missie, verdient bewondering.”

In zijn toespraak toonde hij ook respect voor de Air Task Force (ATF), die sinds 2002 meer dan 6900 missies met F-16’s boven Afghanistan heeft gevlogen.

De ATF wordt dagelijks ingezet om onder meer IED’s (geïmproviseerde explosieven) op te sporen en luchtsteun te geven aan de troepen op de grond.

Taken
Enkele hoofdtaken van de contingentscommandant zijn het rapporteren van de actuele situatie in het uitzendgebied, het bewaken van het mandaat van de Nederlandse troepen in Afghanistan en, indien nodig, het verbieden van operaties.

Geïntegreerde politiemissie
Na de commando-overdracht sprak kolonel Van Oirschot over de komende periode waarbij de focus op de nieuwe geïntegreerde politiemissie in Noord-Afghanistan komt te liggen.

De Air Task Force, het National Support Element en het contingentscommando die nu op Kandahar Airfield zijn gestationeerd, worden in het noorden opgezet.

Van Oirschot zei tegen zijn manschappen: “Uw inzet en ondersteuning in deze is cruciaal.”

Nederland heeft in Afghanistan van augustus 2006 tot en met juli 2010 het bevel gevoerd over het Provinciaal Reconstructie Team in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

Op 1 augustus 2010 legde Nederland zijn taak als lead nation in Uruzgan neer. Op 5 februari 2011 keerde de laatste Nederlandse militair uit Uruzgan terug.

Op het internationale vliegveld bij de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zijn momenteel nog 4 Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen gestationeerd. Deze toestellen zullen verplaatst worden naar het vliegveld van Mazar-e Sharif in de noordelijke provincie Balkh.

Dertig Nederlandse verkenners zijn eerder deze maand naar Kunduz vertrokken, waarvan er inmiddels 23 zijn teruggekeerd in Nederland. Naar verwachting begint de missie in Kunduz in juni.