dinsdag 4 oktober 2011

Egon Hoppe neemt contingentscommando op Kandahar Airfield over

Kolonel René Moerland van de Koninklijke Luchtmacht heeft zaterdag op Kandahar Airfield, in het zuiden van Afghanistan, het bevel over het Nederlandse contingent in Afghanistan overgedragen aan kolonel Egon Hoppe van de Koninklijke Marechaussee.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. De ceremonie ging gepaard met het overhandigen van de vlag van het Contingentscommando (ContCo).

Verder meldt Defensie dat er commandowisselingen plaatsvonden bij het Airport of Debarkation (APOD) en verschillende National Support Elements (NSE) in Afghanistan.

Kerntaken
Enkele hoofdtaken van het ContCo zijn het fungeren als “ogen en oren” van de Commandant der Strijdkrachten, zodat deze op de hoogte blijft van de actuele situatie in het uitzendgebied.

Verder zorgt het ContCo voor de bewaking van het mandaat van de Nederlandse missie en de coördinatie tussen de diverse eenheden in Afghanistan.

Indien nodig trekt dit commando een “rode kaart” als voorgestelde operaties buiten het mandaat dreigen te gaan vallen, aldus het ministerie van Defensie.

Het Contingentscommando is momenteel nog gevestigd op het internationale vliegveld van Kandahar.

Het is de bedoeling dat het met de Air Task Force wordt overgeplaatst naar de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz, om vanaf daar de Politietrainingsgroep te ondersteunen tijdens hun missie.